torsdag 23 augusti 2018

Det kan hända även här, valet är nära och utrikiska makter har intressen i hur det går.

Facebook har tagit bort 652 sidor, grupper och konton som har ägnat sig åt koordinerade kampanjer för desinformation på Facebook och på Instagram, meddelar Mark Zuckerberg. Företaget har riktat in sig på att motverka falsk propaganda inför mellanårsvalet i USA.

Vissa av kontona har enligt Facebook kopplingar till Iran och andra till vad USA har identifierat som rysk säkerhetstjänst. Kontona har utgett sig för att representera bland annat nyhetsmedier. 

Bland kontona på Facebook upptäcktes bland andra användaren "Quest 4 Truth", som påstod sig vara en iransk oberoende medieorganisation kopplat till det iranska statliga mediet Press tv.

Innehållet på kontona riktar sig främst till Facebook-användare i Storbritannien, Sydamerika, Mellanöstern och USA, med syftet att så tvivel kring fakta, enligt den republikanske senatorn Richard Burr.

2018 är ett väldigt viktigt valår, inte bara i USA. Så detta är högst allvarligt. Det är företagets främsta prioritet, säger Facebooks grundare Mark Zuckerberg inför en utfrågning om utländsk påverkan i sociala medier som han ska delta i den femte september. 
Samtidigt meddelar Twitter att 284 konton har stängts av för koordinerad manipulation. Företaget uppger att många av de avstängda kontona har kopplingar till Iran.

Det kan hända även här, valet är nära så var källkritiska. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar