onsdag 20 juni 2018

Hotet finns

För att få en förändring till stånd måste det ske något som gör att hotet känns reellt och att det faktiskt gäller mig personligen.

Det är svårt att få ledare att förstå vad som händer runt oss idag. Nedan händelse från veckan som gick är så sofistikerad att den endast fick att upptäcka med artificiell intelligens, en skyddsåtgärder jag känner är ganska avlägsen för oss på mitt jobb den närmaste tiden.

Det som har hänt är att experter från cybersäkerhetsjätten Symantec hävdar att det skett en hackerattack mot amerikanska satellitoperatörer och telekombolag i USA och Sydostasien, och att attacken haft sitt ursprung i Kina.

Enligt Symantec ser målet ut att ha varit att spionera och fånga upp både militär och civil kommunikation. Man går däremot inte så långt som att hävda att attacken skulle vara statssponsrad.

Symantec ska redan ha informerat FBI och det amerikanska departementet för inrikes säkerhet, liksom liknande instanser i Sydostasien. Hackarna ska dessutom ha stängts ute från systemen.

Fotnot: Satelliter spelar en mycket viktigt roll för både telefon- och internetförbindelser i världen, men också för positioneringssystem som exempelvis GPS.

Enligt FRA är hotet från liknande attacker större än någonsin och alla måste hjälpa till och ta det på allvar för rikets säkerhets skull.

https://www.cnet.com/news/china-based-espionage-campaign-targets-satellite-defense-companies/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar